İncir


İncirin Dünya’daki en büyük üreticisi Türkiye‘dir. Başlıca dış satım ürünümüzdür. Ege bölgesinde tarımda ön planda yer alır. Türkiye’de en fazla Aydın yöresinde yetiştirilir.

KARAOT’DA İNCİR

İncir, köyümüzün başlıca ürünleri arasında yer almaktadır. Şu anda zeytin ve üzümden sonra, en yüksek üretimi yapılan üçüncü ürünümüzdür. Ancak gözlemlerimize göre, son 10 yıldır köyümüzde incir üretimine büyük önem verilmektedir. Üzüm fiyatlarının son yıllarda düşmesi ve  verimlerin azalmasından dolayı,  köyümüzde bulunan üzüm üreticileri, bağlarını kökleyip yerine incir dikmeye başlamıştır.  Bu sebeble; yaptığımız araştırmalarda,  birkaç yıl içinde incir üretiminin, üzüm üretiminden daha fazla olacağını görmekteyiz.

Karaot’da ki incir cinsleri

Karaot köyünde birçok çeşit incir cinsi yetiştirilmektedir. Cinslerin fazla olmasındaki en büyük sebebin, geçmiş yıllarda insanlar inciri ticaret olarak görmemişler ve sadece kendileri için yetiştirmişlerdir. Bu sebeble; köyde bulunan çoğunluğun bir veya birkaç ağacı bulunmaktadır. Ticarete yönelik olmadığı içinde cinsine çok önem verilmediğini düşünüyoruz.

Aydın inciri : Türkiye genelinde en çok üretimi yapılan incir cinsidir. İsmi yöreden yöreye değişiklik göstermektedir. Köyümüzde Aydın inciri ve sarı incir denmektedir. Köyümüzde en çok üretimi yapılan incir cinsidir. Üretiminin çok fazla yapılmasının sebebi, taze incir olarak satılmasının yanında, kurutulup satılmasınında büyük önemi vardır. Önceki yıllarda kurutulan incirler Tariş’e toplu olarak verilmekteydi. Ancak, Tariş’in iflas etmesinden sonra üreticiler başka pazarlar aramaya koyulmuştur. Üreticilerin bir kısmı, köye gelen tüketicilere toplu olarak satmakta. Bazıları kurumasına izin vermeden, pazarlarda veya seyyar olarak taze olarak tüketmekte. Bazıları çevre ilçelerde bulunan alıcılara pazarlamaktadır. Fiyatlar üreticiyi memnun etmese de, yaz aylarında gelen önemli kaynaklardan biridir. Bizim gördüğümüz kadarıyla, en büyük sorun incirleri pazarlamaktadır.

Mor incir : Köyümüzde oldukça fazla üretimi yapılan 2. incir cinsidir. Önceki yıllarda tadı, gösterişi ve dayanıklılığı fazla olduğu için her hanenin en az bir ağaç diktiği bir cinstir. Bu sebeble, toplu olarak üretimi yapılmasada parça parça herkeste bulunan bir cinstir. En büyük dezavantajı sadece taze olarak satılmaktadır. Kurusunun satılmadığı ve sadece çöp olduğu bir cinstir. Bu sebeble dikimi yapılmamaktadır, yıllar geçtikçe üretimininde sonra ereceğini düşünüyoruz.

Bardacık : Köyümüzde üretiminin gene oldukça fazla yapıldığı bir cinstir. Bardacık hem köyümüzde hemde Türkiye’de bulunan en kaliteli incir cinsidir. Genel olarak taze satışı yapılır.  Belli bir pazar payı bulunan bu incirin fiyatı diğer cinslere göre oldukça fazladır. Kendine özgür gösterişi ve tadı vardır. Bu cinsinde en büyük dezavantajı kuru olarak satışının yapılması çok zordur. Mor incirde olduğu gibi kursu çöp olmamaktadır ama hurda değerine satılmaktadır. Bu sebeble üretimi çok fazla yapılmamaktadır. Bunun sebebi yine pazar payının az olmasıdır.

Köyümüzdeki incir üretimine 10 yıl öncesine göre baktığımızda, büyük bir gelişim katettiğini görebiliyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde organik üretimininde yaygınlaşmasıyla, çok büyük bir pazar olacağını düşünüyoruz.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s